Direktlänk till inlägg 2 mars 2015

Är glaset halvtomt eller halvfullt?

Av Caroline Svärd - 2 mars 2015 14:48

Att se möjligheter!

  

Livet med en fyraåring dotter är fantastiskt på många sätt. Framförallt vad det gäller att leva i nuet och se möjligheter. Hon är alltid ärlig och ser alltid lösningar på problem. Vill nog påstå att alla treåringar är sanna entreprenörer.


Häromveckan fick hon sova hos sin farmor och farfar, samt vara ledig från dagmamman. När jag hämtade henne senare på kvällen ville hon förstås sova kvar en natt till. Farmor förklarade vänligt att det inte gick p.g.a måndagens arbete men att hon var välkommen till helgen därpå igen, varpå hon snabbt svarade att ”det gör inget farmor, jag kan stanna ända fram till helgen”.


My rider regelbundet och hade dagen till ära fått en ny sadel och önskade förstås att få rida utan att vi höll i. Vi försökte med en förklaring om säkerhet, pigg häst och att hon än så länge är ganska liten (når ju inte ner till stigbyglarna) varpå hon svarade självsäkert ”det gör ingenting för då pratar jag bara med Lilly så att hon inte kastar av mig”.


En väninna insåg att tiden fram till anmäld tävling var så knapp att hon övervägde att avanmäla sig då träningen inte nått det resultat hon önskat. Hunden hade inte nått den kunskapsnivå hon önskade och de skulle ha en mycket liten chans att uppnå sitt mål. Jag tipsade henne om att helt enkelt ändra målbild, och istället se vilka möjligheter det fanns med tävlingen. Att utgå från nuläget och se om tävlingen ändå kunde vara viktig fast utifrån en annan utgångspunkt än tidigare. Sagt och gjort, hon gav sig själv några uppgiftsmål under banan och ändrade resultatbilden helt. De fick en ny erfarenhet ihop, ett kvitto på att de har en hög lägstanivå och dessutom en schysst poäng som bonus (96/100p.)!


Hundar är också väldigt bra på att se möjligheter; en chans till att jaga, smita, leka, gräva, mysa, kela, pussa en blöt kind osv. Ta emot en tillsägelse för att i nästa stund vifta på svansen och glatt ta emot beröm från en positiv ägare. De är så anpassningsbara och accepterar de flesta olika tillvägagångssätt, inkonsekventa ägare och t.o.m byte av ägare. Jag tror att vi har mycket att lära både från barn och djur. Att förändring kan vara början på något nytt, inte bara slutet på något bra. Genom att se möjligheter öppnar man sinnet och är mer mottaglig för njutning i varje stund. Det kan vara så banala saker som att vakna med huvudvärk, en möjlighet är utmana sig själv att inte låta huvudvärken påverka dagsarbetet och humöret. Det kan vara möjligheten att få träna/tävla sin hund fast man har begränsade förutsättningar att nå det resultat man önskar. Livet är fullt av omständigheter som påverkas i olika riktningar. Men det är ju samtidigt det som ÄR själva livet. Själva resan mot målet. Acceptera att omständigheterna runt omkring oss bara är, och påverkar oss på helt olika sätt. Det är sedan hur du tänker och värderar din nya situation som gör att du upplever dem som bra eller dåliga.


En grupp unga hästryttarinnor hade fått sämre resultat på de senaste hopptävlingarna och trenden tycktes fortsätta nedåt trots tränarens desperata försök att förändra träningen. En livscoach helt utan insyn i hästhoppning kontaktades och träffade flickorna. Hans första fråga var varför de sysslade med denna sport, och alla var rörande överens om att det var otroligt roligt. Nästa fråga han ställde var, hur de såg på hopphindrena som de skulle ta sig över. Flickorna funderade en stund men var ganska snart eniga om att de såg hindrena som just ett hinder, ngt svårt att ta sig över. Speciellt efter senaste tidens rivningar. Livscoachen undrade om de istället inte kunde se varje hopphinder som en möjlighet att lyckas, varje hinder som en chans att visa vad man kan. Efter att flickorna ändrat sin mentala bild av hopphindrena vände också resultaten, plötsligt började de vinna igen.


I rallylydnaden kan vi dra lärdom från hästhoppningen, d.v.s se varje skylt/moment som en chans att göra rätt. Om man misslyckas med en, så ska man glatt ge sig vidare till nästa med inställningen ”den här möjligheten att lyckas ska vi klara!”


Om varje motstånd är ett hinder som motsvarar en tegelsten är du snart ett offer i din egen murade skorsten. Börja redan idag, se vilka oändliga möjligheter som finns omkring dig.



 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Caroline Svärd - 25 oktober 2015 10:06

Under NoseWork-lägret för Ron Gaunt i somras valde jag och mina nyblivna vänner och tillika träningskamrater att skapa ett lag inför veckans avslutningstävling. Eftersom vi övernattade i husbil resp. husvagn blev vårat teamnamn "the campers" och vi o...

Av Caroline Svärd - 10 oktober 2015 20:49

Hur förbereder man sig? Den frågan hade jag ställt mig flera gånger. Det här var inte första gången och definitivt inte sista heller. Vänjer man sig nånsin? Nej.   Roy flyttade hem till mina föräldrar som åttaveckorsvalp. Bedårande söt och med ...

Av Caroline Svärd - 19 februari 2015 14:04


Igår var det andra träffen på nosework-kursen som rullar dagid. Det är så roligt att följa ekipagens utveckling och man blir ständigt fascinerad över hundens fantastiska luktsinne. Precis som alla aktiveringar där man låter hunden arbeta med sin nos,...

Av Caroline Svärd - 16 februari 2015 15:07

Living on the edge... Bilderna tagna av Maria Törmanen   Jag träffar många ekipage i mitt yrke som hundinstruktör, de med höga mål och de helt utan mål samt de som ligger på gränsen mittemellan. Jag har funderat kring detta och tror att mitte...

Av Caroline Svärd - 16 december 2014 21:22

Carpe Punctum! Att fånga ögonblicket - det viktigaste i hundträning oavsett metod, ras eller ägare. Vi måste fånga sekunden som hunden gör rätt och kommunicera med den så att beteendet sedan ökar (eller minskar). I vardagligt tal inom hundsporten k...

Presentation


Trofasthund

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards